JOm JOin Butik INspirasihana

PENYUSUAN UMMI

Lilypie Breastfeeding tickers

ULANGTAHUN PERKAHWINAN

Daisypath Anniversary Years PicDaisypath Anniversary Years Ticker

INSYIRAHKU SAYANG

Lilypie First Birthday tickers

NAJWANKU SAYANG

Lilypie Third Birthday tickers

JANGAN TINGGAL SOLAT

JANGAN TINGGAL SOLAT

JOM TUTUP AURAT

JOM TUTUP AURAT

Islamic Clock

Islamic Calendar

About Me

My Photo
INSPIRASIHANA
Ipoh, Perak, Malaysia
KAMI MENJUAL TUDUNG DAN KERONGSANG SECARA ONLLINE..DAPATKAN HANYA YANG TERBAIK DI BUTIK INSPIRASIHANA
View my complete profile

Inspirasi Wanita

Tuesday, June 3, 2008

PostHeaderIcon Semalam dan Hari ini yang sibuk...


Menteri nak datang esok...5 Jun 2008...
wah....memang sibuklah kalau ader orang2 besar nak datang ke negeri Perak...khususnya di pejabat saya..macam2 persediaan kena buat...pulak tu menteri ni kalau nak datang...on the spot je...kenalah kita buat persediaan...bak kata persatuan yang pe
rnah saya anggotai dulu "bersedia untuk tidak bersedia"..macam ni lah kerja kerajaan...erm...sape cakap kerja kerajaan tak sibuk???haaaaa.....sibuk tau...mungkin sebab saya kerja kat bahagian negeri kot...hehe

Sebab tu tak sempat tulis blog semalam...siap bawak balik kerja kat rumah lagi...penantnye...tapi ape nak buat...kita kan mencari rezeki yang halal...(",)

Berbalik pada bawak balik kerja kat rumah ni....untuk sahabat-sahabat saya nasihatkan..tak elok bawak balik kerja ke rumah selalu...almaklumlah...bila kita dah berkeluarga...jadi isteri atau suami orang...biarlah waktu di rumah kita gunakan masa yang ade utk membincangkan hal rumahtangga je...kalau ade masalah kat pejabat pun..jangan bawak balik rumah tau...cuba settlekan kat pejabat..hehe...macam kes saya...suami kan berkursus sebulan setengah...bolehla..bawak balik ke rumah...tapi kena make sure kerja2 rumah didahulukan...

Nasihat untuk saya juga..biarlah....kita sebagai isteri khususnya dapat bahagikan masa yang baik sebagai isteri, pekerja atau pegawai di pejabat...dan juga sebagai seorang ibu kalau yang dah ade anak tu yer...hehe...yang belum tu..bersedialah untuk belajar bahagi masa sebagai bakal ibu pulak yer...Semoga Allah mudahkan segala urusan kita dan anggaplah ape yang kita lakukan ...niatlah sebagai ibadat..Insya Allah...besar ganjarannya...(",)

Buat sahabat2 yang boleh berkongsi pengalaman cara membahagikan masa yang berkesan..silalah hantar komen anda ye..untuk kita share ...terima kasih...(",)

2 comments:

ronstudios a.k.a Abdul Hadi said...

assalamualaikum..
akak, rase nak mintak pendpt atau lebih jelas lagi nasihat.saya tak boleh berhenti bekerja.itulah saya.dah jadi type workaholic.yang menjadi kerisauan saya adalah masa depan.sementara bujang ni ok lah.karang dah berkeluarga susah plak.sbb saya takut saya tak boleh nak kikis perangai tu.hidup saya di atas kerja, skrg ni..ramai yang ssh hati, keluarga saya, kwn2 dan yang paling menyedihkan beberapa kali terputus hubungan kerana sibuk. sbb pada saya, i'm gaining something for the future.



Sbb byk benda yang saya buat, mmg yang saya minat. Apatah lagi, ia di atas title perjuangan. Adakah wanita tahan dengan perangai lelaki mcm ni..soalan tu bertahun-tahun saya simpan. dan masih gagal untuk temui jawapan hingga kini. yang menyebabkan saya minat adalah mungkin saya dikelilingi orang2 yang begitu, disokong oleh orang2 yang menjaga anak2 buah nya dengan baik dan keghairahan bekerja.



saya masih lagi belajar, tapi ada buat kerja-kerja universiti. Selagi ia tak menurunkan keputusan periksa saya, saya tetap buat sekalipun di rumah.Saya tetap study smpi subuh.Lepas subuh baru tidur.. Cumanya, sudah ramai yang berkecil hati dengan saya. Dan saya rasa, ia perlu diubah. Menjangkau 20-an ni saya sudah rasa mahu berkeluarga, mempunyai sesorang di waktu senang dah susah saya. Tapi saya tak dpt jaga hubungan dengan baik..



Saya harap ada org boleh membantu saya dan sesiapa sahaja yang mempunyai masalah yang sama...

wallahu'alam...

NURUL HANA (INSPIRASIHANA) said...

Waalaikumusslam Ro dan pembaca yang lain...

Kesibukan ni memang akan berlaku seharian, di sekeliling kita cuma adakah kita boleh menanganinya dengan baik atau pun tidak...jangan kita lupa, dalam kesibukan kita seharian kita punya tanggungjawab kepada keluarga dan diri sendiri...bahagikanlah masa dengan baik...

Buat pengetahuan ron, akak dulu juga sangat katif berpesatuan di universiti, samapi kadang-kadang waktu cuti semester pun pergi atau buat program especially utk program2 motivasi yang memang menjadi program kesukaan selain program2 kepimpinan dan rehlah....memang risau sangat sapamai pernah parents berkecil hati....(akak pun tak pernah terfikir nak ade teman hidup masa tu walaupun dah dekat tahun ketiga)yang fikir cuma akademik dan perjuangan di universiti.

Sampai suatu hari akak dok terfikir macam mane nak cemerlang akademik, aktif berpersatuan dan komited pada keluarga....barulah ditemui jawapan tersebut...akak kan anak sulung, perempuan tunggal pulak tu..jadi bila cuti semester balik gak rumah spent time dengan keluarga dengan sebaiknya..buat kerja2 umah, masak dan sebagainya barulah pergi program...memang sangan letih bila kita cuba jadi luar biasa, tapi ape boleh buat...itu komitmen yang harus kita berikan...

Aktif sangat berpersatuan sampailah ade org memerhatikan akak dalam persatuan (hehe, suami akak sekarang) alhamdulillah, senang sangat bile kita jumpa org yang sama-sama sibuk dan yang paling penting faham akan apa yang kita buat...tapi sekarang dah berkeluarga, dah berkerja...masih lagi aktif bersama suami...tapi terhadkan aktiviti utk spent time bersama keluarga akak dan keluarga suami...

Yang paling penting, ron dan pembaca yang lain kena pandai bahagi masa....carilah pasangan yang benar-benar faham dan jangan lupa selain sibuk kita juga ada komitmen pada keluarga diri dan pasangan...selain pada perjuangan...

Selamat mencuba...

Jom Beli Tudung Online (",)

BICARA INSPIRASIHANA

ARTIKEL-ARTIKEL INSPIRASIHANA

Kaunter Pengunjung

PENGUNJUNG INSPIRASIHANA