JOm JOin Butik INspirasihana

PENYUSUAN UMMI

Lilypie Breastfeeding tickers

ULANGTAHUN PERKAHWINAN

Daisypath Anniversary Years PicDaisypath Anniversary Years Ticker

INSYIRAHKU SAYANG

Lilypie First Birthday tickers

NAJWANKU SAYANG

Lilypie Third Birthday tickers

JANGAN TINGGAL SOLAT

JANGAN TINGGAL SOLAT

JOM TUTUP AURAT

JOM TUTUP AURAT

Islamic Clock

Islamic Calendar

About Me

My Photo
INSPIRASIHANA
Ipoh, Perak, Malaysia
KAMI MENJUAL TUDUNG DAN KERONGSANG SECARA ONLLINE..DAPATKAN HANYA YANG TERBAIK DI BUTIK INSPIRASIHANA
View my complete profile

Inspirasi Wanita

Wednesday, August 12, 2009

PostHeaderIcon HINI DAN LANGKAH MENANGANINYA


Assalamualaikum...

Sahabat-sahabat yang dikasihi...memandangkan penularan penyakit berjangkit ini kian menular, jom kita lebih prihatin pada kesihatan diri, suami, anak-anak, keluarga dan semua rakan-rakan di sekeliling kita. Mari kenali Virus ini dan kita ambil langkah-langkah untuk menanganinya. Jangan lupa berusaha mencegahnya sebelum mengubati dan banyakkanlah doa serta bersolat, mohon semoga kita dan keluarga sentiasa dilindungi Allah.

Apa itu H1N1?

viral novel influenza type A H1N1. ianya berasal dr virus avian flu (selsema burung H5N1) yang telah menjangkiti babi @ khinzir dan telah bergabung dengan swine flu (yg sepatutnya hanya menjangkit ternakan babi sahaja) dan telah evaluasi (mutasi) untuk penyesuaian diri di dalam 'host' yg lebih tinggi di dlm rantaian makanan @ manusia. dan semasa di dlm badan manusia, sekali lagi ia berevolusi supaya ia menjadi 'air born' dan menjangkit dr manusia kpd manusia.

Jangka hayat virus

oleh kerana ia adalah viurs yg air born, ia hanya boleh bertahan di udara selama 2 hingga 8 jam sahaja. jika selepas tempoh tersebut ia idak mendapat perumah @ host( badan manusia) ia akan mati. maka bilik yang dibiarkan selama 24 jam dengan air ventilation yg baik....akan 'bersih' dr virus tersebut.

apa yg perlu tahu

asal virus ini

sebenarnya telah terdapat outbrake di US sebelum terjadi outbrake di mexico tp tidak dilaporkan kpd WHO. kemungkinan outbrake ini telah dikesan dan US mahu 'baling batu sembunyi tangan' lalu tercetus la outbrake di mexico.

virologi virus H1N1

incubation period yg singkat pada purata 2 hari dgn julat 1 - 4 hari ini bermakna ia cepat menyerang badan manusia setelah ia menjangkit pesakit pesakit akan menunjukkan simptom selepas 1 hari dijangkit paling cepat dan selewat2nya hari ke-4 . H1N1 sebenarnya adalah selsema biasa namun kpd pesakit yg berisiko, ia dapat membunuh. jika pesakit adalah seorang yg normal, ia hanya akan memberi kesan seperti demam selsema biasa dan batuk.

cara serangan

virus ini boleh disebarkan melalui batuk, bersin dan percakapan, virus ini akan menyerang sistem pernafasan ( seperti selsema burung dan SARS) peringkat awal, ia hanya pada 'trakea' jika tidak mendapat rawatan awal, ia akan menyerang paru2 dan boleh menyebabkan kematian akibat 'lung collapse' , ia amat merbahaya kpd golongan yg berisiko tinggi

siapa yang berisiko

1 orang yg ada masaalah 'obesiti' @ gemuk

2 perempuan yg mengandung

3 orang yg ada astmatic

4 orang2 yg bermasalah dgn sistem imunisasi ( menjalani 'operation yg besar', kanak2 yg belum cukup suntikan imunisasi, golongan2 yg rendah tahap imuniti eg. HIV ext.)

* kematian yg telah dilaporkan terdiri drpd golongan2 di atassimptom2

day 1 rasa kurang sihat, tak bermaya
day 2 selsema, batuk dan demam yg kekal ( demam tidak turun walaupun telah mkn ubt demam)
day 3 rasa kurang selesa di bahagian dada dan sesak nafas
day 4 sakit dada yg teruk........jumpa doktor dngan segera.......

day 5 and above lung collapse @ komalangkah2 kawalan

1 golongan2 yg berisiko, elakakn drpd kesesakan ( kawasan yg padat dgn orang ramai)

2 menjaga kebersihan diri, basuh tangan selalu dan dgn betul, jaga kebersihan rumah dan persekitaran

3 elakkan diri jika terdapat 'orang batuk, bersin dan kurang sihat'

4 jika kurang sihat, elakan diri dr beraktiviti (sosial dan berkumpulan)

5 jika kurang sihat dan ada ILI ( influenza light illness @ selsema biasa) jgn hadirkan diri di kawasan orang ramai. jika terpaksa, pakai 'mask' (sekurang2 nya 3 ply mask)

6 utk org yg sihat, elakkan dr kawasan yg padat.

7 jika ada tanda2 simptom diatas, segera ke hospital untuk pemeriksaan dan rawatan

8 jika sihat, jgn ke hospital atau klinik utk 'checkup' kerana di kawasan tersebut mengandungi bnyk virus.

9 tak perlu ambil anti-viral @ apa2 ubt influenza!!!!!!!!!!. jika sihat dan mengambilnya, akn mengakibatkan resistan kpd vaksin @ ubt2 untuk merawat jika terkena jangkitan. ini adalah kerana berlakunya resistansi virus terhadap persekitaran badan yg telah mengambil ubt2 tersebut terlebih awal.

10 vaksin hanya akan 'wujud' seawal2nya pada oktober dan hanya utk 'frontliner' shj. dan utk awam selewat2nya pada 2010.

11 utk makluman, influenza test hanya dijalankan di 2 makmal shj di malaysia. mengambil masa 6 jam utk run test kpd 1 batch sample. jika klinik menyatakan mereka boleh jlnkan ujian, itu tidak betul. tak perlu ambil suntikan seasonal influenza kerana ia tidak berkaitan.

12 tahap kesedaran dan pengetahuan yg tinggi amat perlu utk kita sama2 menghadapi outbrake ini. Sama2lah kita berdoa kpd ALLAH s.w.t agar bala ini cepat berlalu.


Selain itu jangan lupa baca doa ini:

" Aku membenteng diri dengan namaTuhan yang mempunyai kemuliaan dan kekuatan, aku berpegang teguh kepada Tuhan Yang Menguasai alam nyata dan alam ghaib, aku bertawakal kepada Tuhan yang hidup dan dan Yang Tidak Mati selama-lamanya. Semoga kiranya Engkau hindarkan kami Ya Allah dari bala dan wabak. Sesungguhnya Engkau Maha Kuasa atas setiap sesuatu." Amin

(Doa ini diambil dari buku doa-doa pilihan.)

ini adalah sumber dr taklimat H1N1 oleh Pengarah Kawalan Penyakit Berjangkit dr Kementerian Kesihatan Malaysia di Pan Pasific KLIA pada 01.08.2009. Bersama menanganinya....Selamat Beramal (",)

2 comments:

Anonymous said...

Salam Singgah... time kasih sudi add blog kite... kite pon dah add blog Hana... :)

Hanna said...

Terima Kasih...rajin2 ler datang komen di artikel hanna ye..boleh la kita berkongsi pengalaman dan memantapkan penulisan..keep in touch.. (",)

Jom Beli Tudung Online (",)

BICARA INSPIRASIHANA

ARTIKEL-ARTIKEL INSPIRASIHANA

Kaunter Pengunjung

PENGUNJUNG INSPIRASIHANA