JOm JOin Butik INspirasihana

PENYUSUAN UMMI

Lilypie Breastfeeding tickers

ULANGTAHUN PERKAHWINAN

Daisypath Anniversary Years PicDaisypath Anniversary Years Ticker

INSYIRAHKU SAYANG

Lilypie First Birthday tickers

NAJWANKU SAYANG

Lilypie Third Birthday tickers

JANGAN TINGGAL SOLAT

JANGAN TINGGAL SOLAT

JOM TUTUP AURAT

JOM TUTUP AURAT

Islamic Clock

Islamic Calendar

About Me

My Photo
INSPIRASIHANA
Ipoh, Perak, Malaysia
KAMI MENJUAL TUDUNG DAN KERONGSANG SECARA ONLLINE..DAPATKAN HANYA YANG TERBAIK DI BUTIK INSPIRASIHANA
View my complete profile

Inspirasi Wanita

Sunday, November 29, 2009

PostHeaderIcon SELAMAT HARI ULANGTAHUN PERKAHWINAN -TAHUN KE DUAGambar di atas ni pula sekitar majlis di Perak
Gambar-gambar sekitar majlis akad nikah di Pulau Pinang

Alhamdulillah..pada hari ini 30 November 2009..telah genap dua tahun usia perkahwinan kami..pahit manis telah ditempuh bersama dan telah dikurniakan seorang cahaya mata yang baru berusia setahun pada 24 November 2009. Semoga Najwan terus membesar dan berjaya di dunia dan akhirat (http://hannakids.blogspot.com)


Kami baru sahaja selesai berkemas rumah dan berpindah ke rumah yang baru pada minggu lepas. Kepenatan berpindah rumah masih terasa. Mungkin disebabkan kesibukan berkemas dan berpindah rumah membuatkan kami hampir terlupa tarikh "Anniversary" ini. Tapi tidak bagiku...setiap tarikh keramat pasti segar dalam ingatan. Insya Allah. Dan di sini inginku meluahkan rasa kesyukuran pada yang Esa kerana dikurniakan seprang suami yang soleh, sabar dan bertanggung jawab dan juga cahaya mata yang sentiasa menceriakan hati kami setiap hari.


Bagitu banyak nikmat yang telah Allah berikan. Ya Allah YAng Maha Pengasih Lagi Maha Penyayang , kurniakan juga kami kesuburan Cinta kepada Mu Ya Allah, agar kami dapat melayari bahtera rumahtangga ini dengan penuh rasa kesyukuran, keatqwaan dan redho kepada Mu. Semoga rumahtangga kami kekal hingga ke Syurga dan diredhoi setiap amaln kami. Insya Allah. Amin.


Kepada suamiku "Terima Kasih segalanya dan mohon maaf atas segala salah silap semoga Cinta Kepada Allah dapat menyuburkan cinta kita dan sentiasa diredhoiNya. Jadilah Pengemudi Bahtera Rumahtangga yang sentiasa cekal dan tabah."Selamat Menyambut Ulangtahun Perkahwinan semoga mawaddah wa rahmah ini makin bertambah.....
Thursday, November 19, 2009

PostHeaderIcon SUBURKAN CINTA SETELAH BERKAHWIN


Bagaimana andai selepas bertunang setelah sekian lama, dia tidak suka lagi pada kita? Suka pada orang lain”, soal Kak Raiha tiba-tiba.

“Jangankan semasa bertunang kak. Orang berkahwin pun boleh pudar cintanya”.

“Betul juga”.

Persoalan tergantung. Tidak berjawab.

Masing-masing diam. Mata memandang ke tingkap merenung titisan hujan yang lebat.

Aksesori Cinta

“Sememangnya rasa suka yang memutikkan cinta itu perlu. Namun, cinta sahaja tidak menjamin”, Kak Raiha memecahkan kesunyian.

“Maksud akak?”.

“Cinta perlukan aksesori sampingan. Rasa cinta perlu hadir dengan rasa tanggungjawab”.

“Aksesori lain ialah kepercayaan”, tambah Kak Raiha lagi.

Saya semakin mengerti apa yang Kak Raiha cuba sampaikan.

“Rasa tanggungjawab dan kepercayaan ini tidak akan wujud andai tidak rasa diri berTuhan. Cinta jadi tidak berperaturan. Cinta yang jauh dari berpaksikan Tuhan”, saya cuba membuat kesimpulan.

“Benar. Andai cinta berpaksikan Tuhan, barulah lahir cinta sejati yang menyembuhkan, bukan menyakitkan. Bukan cinta buta buatan manusia”.


Cinta Tanpa Tanggunjawab

“Remaja kini terdedah dengan cinta, namun cetek ilmu menguruskannya. Tanpa ilmu, sukar melahirkan rasa tanggungjawab”, Kak Raiha cuba menghuraikan aksesori pertama.

“Tanpa rasa tanggungjawab, si teruna tidak bersifat melindungi kaum wanita. Kaum wanita pula sewenang-wenangnya menyerahkan jiwa dan raga”.

Saya diam mendengarkannya. Realiti yang harus diterima. Realiti bahawa ramai remaja yang terlibat dengan cinta di awal usia, terjebak dengan maksiat dan zina. Realiti yang bimbang lagi meresahkan.

Dengan rasa tanggungjawab yang tinggi, si lelaki akan menghormati wanita dengan tidak merosakkannya. Kesuciannya dipelihara sehinggalah dihalalkan melalui lafaz janji `aku terima nikahnya`. Rasa tanggungjawab yang tinggi juga membentengi diri seorang wanita untuk memelihara kehormatan diri dan rahimnya. Wanita bertanggungjawab untuk mempertahankan dirinya untuk suami yang halal buatnya. Memelihara kesucian rahimnya untuk zuriat yang bakal dilahirkannya.

“Cinta yang Allah gariskan bukanlah untuk menyekat. Cinta berperaturan untuk meningkatkan darjat. Cinta ekslusif!”, pesanan berharga buat remaja mabuk bercinta.

“Cinta tanpa tanggungjawab juga boleh menyebabkan rumah tangga porak peranda”, Kak Raiha mengubah konteks, daripada isu remaja kepada keluarga.

“Dengan mudah, si ayah mahupun ibu boleh `mencintai` orang lain. Bayangkan, andai ibu ataupun bapa sibuk menunaikan tanggungjawab yang tidak pernah selesai terhadap pasangan dan anak-anaknya, soal `terjatuh cinta` dengan orang ketiga pasti dapat dielakkan. Memanglah cabarannya sentiasa ada. Namun, boleh dielakkan!” Kak Raiha sedikit emosi. Tidak adil, tetapi ingin bercinta lagi.

“Setuju kak. Sekalipun suami dan isteri saling mencintai. Tanpa tanggungjawab, selama manakah cinta dapat bertahan agaknya. Cinta dan sayang terhadap anak-anak juga perlu dinilai dengan tanggungjawab”.

“Benar. Anak-anak juga harus punya cinta yang penuh tanggungjawab terhadap ibu bapa”. Peranan anak-anak pula disentuh.

“Bagaimana pula tu?”.

“Anak-anak zaman kini kadangkala sibuk bekerja. Tiada masa untuk bersama ibu bapa”.

“Sekalipun ibu dan bapa pernah melakukan kesilapan ataupun mempunyai kekurangan dalam mendidik kita, jangan menyimpan dendam. Biarlah kekurangan itu dinilai Allah. Lihat perkara positif pada ibu bapa kita. Selain kuasa Allah, jika bukan jasa mereka, masakan kita hidup sehingga kini. Dibesarkan dan dijaga”.

“Andai semua pihak melihat cinta disertai tanggungjawab, insyaAllah tidak timbul masalah. Masing-masing akan fokus pada memberi. Bukan menuntut hak”, saya cuba membuat kesimpulan mengakhiri perbualan.

“Benar, cinta pada Allah juga menuntut kita untuk menzahirkannya. Laksanakan tanggungjawab sebagai hambaNya yang bertaqwa”.

Dicintai Dan Dipercayai

Selain cinta dengan rasa tanggungjawab, cinta juga perlu lengkap dengan mempercayai.

Boleh anda bayangkan hidup tanpa wujud rasa percaya pada orang lain. Tidak percaya orang lain boleh melaksanakan tanggungjawabnya. Tidak percaya orang lain boleh menyimpan rahsia. Bermacam-macam lagi. Tanpa rasa percaya, sukar untuk hidup bahagia. Asyik resah tidak menentu hala.

Justeru, mempercayai itu amat penting dalam memelihara hubungan. Mempercayai seseorang bukan sahaja membuatkan diri kita tenang, bahkan membuatkan diri orang yang dipercayai itu lebih yakin.

Soalnya ialah bagaimana untuk membuatkan diri ini dipercayai sekaligus membina kepercayaan. Kemudian, bagaimana untuk memelihara kepercayaan itu sepanjang perhubungan?

Saya kira, membina kepercayaan mengambil masa. Memulihkan kepercayaan lebih banyak mengambil masa!

Sebelum menjalin hubungan, kepercayaan boleh mula dipupuk. Syaratnya ialah dengan tidak bermuka-muka ataupun berlakon. Lihatlah pada akhlak dan ibadahnya. Andai si dia menjaga hubungannya dengan Allah dan manusia, insyaAllah, apabila bersama kelak, kepercayaan itu sudah terbina.

Bayangkan seorang lelaki yang matanya liar memandang wanita lain. Apakah kita percaya selepas berkahwin kelak, dia akan menundukkan pandangnya?

Bayangkan seorang wanita yang tidak segan silu bertepuk tampar dengan lelaki yang haram buatnya. Apakah selepas bernikah kelak, dia akan menjadi wanita pemalu yang memelihara kelakuannya?

Bayangkan seorang teman yang suka mengumpat orang di sana-sini. Apakah kita yakin, kita tidak akan diumpatnya selepas menceritakan masalah kepadanya?

Ya, benar, manusia boleh berubah dengan izin Allah. Namun, kepercayaan sudah tercalar. Sukar!

Binalah kepercayaan sebelum menjalin hubungan. Kemudian peliharalah kepercayaan itu. Sekali tercalar, mengambil masa untuk memulihkannya.

Cinta Perlu Disuburkan

Cinta perlu ada rasa tanggungjawab dan mempercayai. Semacam kering sahaja bunyinya. Serius dan tidak berwarna-warni. Disebabkan itulah, cinta sesama manusia ini perlu disuburkan dengan kata-kata dan sentuhan. Sentuhan fizikal mahupun jiwa.

Memuji sahabat tentang kelebihan dan sifat positif dirinya.

Membelai anak yang sudah remaja dengan kasih dan mesra.

Menghadiahkan bunga buat isteri tercinta.

Menggantikan bebelan dengan kata-kata semangat buat suami tatkala perkahwinan bertambah usia.

Mengusap wajah ibu dan ayah yang sudah tua dan tidak berdaya.

Bermacam-macam perkara yang boleh dilakukan untuk menyuburkan hubungan sesama manusia melalui sentuhan dan kata-kata. Kadangkala, kita yang tidak amalkannya. Lama-kelamaan, bertukar menjadi kekok. Kemudian, dilabel buang tabiat. Parah!

Mari kita hayati kembali sirah. Kisah cinta manusia paling agung. Cinta Rasulullah terhadap isterinya. Cinta bukan dalam bentuk `segera`. Cinta Rasulullah disertai usaha yang dibajai sentuhan dan kata-kata. Dengan izin Allah, mencairkan hati, menyentuh jiwa.

Tatkala isteri tidur nyenyak kepenatan, Rasulullah memilih untuk tidur diluar, kerana kasihan.

Rasulullah juga tidak kekok meringankan beban isteri dalam menguruskan rumah tangga.

Pernah satu ketika, hidung Saidatina Aisyah dipicit. “Sabar dahulu ya Humaira”, kata nabi seraya memicit hidung Aisyah. Sentuhan mesra untuk menyabarkan dan meredakan.

Rasulullah dan isterinya saling menasihati, bersama-sama memperbaiki diri.

Biji benih gred A, andai tidak dibaja dan dijaga, masakan dapat menghasilkan buah yang sedap. Samalah halnya dengan cinta, andai tidak dibaja, masakan dapat terus kekal bahagia.

Cinta itu perlu, namun cinta semata-mata tidak membawa ke mana. Permulaan yang baik itu tidak menjamin kesudahan yang baik, tanpa baja dan dijaga.

Semoga kita sama-sama dapat amalkan tatkala diri menjalin cinta sesama makhluk menuju cinta kepadaNya.

*Dipetik dari blog penulis http://zaffankhalid.iluvislam.com

Monday, November 2, 2009

PostHeaderIcon HILANGKAH KASIH SAYANG DENGAN MENDERA ANAK SENDIRI

Assalamualaikum semua...

Rasanya masih belum terlewat untuk saya menyentuh berkaitan tajuk di atas kerana perkara ini sering berlaku di kalangan masyarakat kita pada hari ini. Akibat kurang pegangan agama dan hilang rasa kasih sayang, anak sendiri menjadi mangsa.


Sebagai seorang ibu yang baru mempunyai seorang bayi lelaki yang baru berusia 11 bulan, sudah pastinya hati saya tersentuh membaca berita-berita berkaitan penderaan kanak-kanak yang tidak berdosa sehingga mengakibatkan kematian mereka. Apalah salah si kecil yang tidak tahu apa-apa. Sudah hilangkah kasih sayang manusia di dunia ini? Pekakkah telinga ibu bapa atau jiran-jiran yang mendengar tangisan anak-anak yang menangis minta dilepaskan dari penderaan? Butakah mata masyarakat kita sehingga tidak endah dengan kes-kes seperti ini?


BAgaimana pula kes-kes pembuangan bayi yang sentiasa berlaku setiap hari?Malah pembuangan bayi-bayi yang baru lahir oleh mereka yang berzina juga menjadi tatapan berita setiap hari. Bagi mereka yang berzina mungkin mereka malu untuk menjaga anak-anak yang tidak berdosa itu? Tapi tak malukah melakukan zina? Kenapa buat kalau malu? Kenapa anak-anak yang tidak berdosa menjadi mangsa kezaliman dosa-dosa anda? Kalau tidak mahu jaga, apalah salahnya menghantar mereka ke pusat jagaan. Mungkin ada hikmah di setiap kejadian dan eloklah anda yang berzina segera bertaubat bagi menyelamatkan masyarakat kita.


Kembali semula kepada kes penderaan kanak-kanak, bAru-baru ini negara kita dikejutkan oleh kisah penderaan fizikal dan seksual ke atas addik Alia Aiman yang baru berusia 3 tahun. Seorang anak yang tidak berdosa. Didera secara seksual, fizikal dan mental oleh lelaki durjana kekasih ibunya sendiri dan juga turut didera oleh ibunya sendiri. Jadi apakah hukuman yang setimpal dengannya? Penjara seumur hidup untuk kedua-dua pembunuh ini? Gantung sampai mati? Sula? Rejam? Sebat? Semua hukuman dunia ini pastinya tidak melepaskan diri mereka dengan hukuman Allah. Saya cuba menyelami hati adik Alia yang menjadi mangsa akibat keruntuhan ibu bapanya.


Ibunya mempunyai hubungan sulit dengan lelaki Sudan yang akhirnya membunuh dan menzalimi anak sendiri setiap hari ketika ibunya ke pejabat. Bapanya pula entah ke mana? Alia dikurung di rumah setiap hari dan turut didera oleh ibunya? Untuk ibu Alia, layakkah anda memakai mahkota seorang ibu, layakkah anada dipanggil ibu hingga sanggup melihat penderitaan dan menzalimi anak anda setiap hari?


Cuba bayangkan Alia yang menangis-nangis, meronta-ronta mohon dilepaskan dan diberi perlindungan. Anak sebesar ini memerlukan kasih sayang, perhatian, perlindungan dan pelukan manja ibu bapa untuk terus membesar dengan ceria dan sihat. Alia tidak ada semua itu. kegelapan menyelubungi hidupnya setiap hari. Ada hikmah di atas kematian Alia. Supaya Alia terlepas dari penderitaan ini. Allah lebih sayangkan Alia. Agar masyarakat membuka mata dan hati mereka. Pekalah dengan apa yang terjadi di sekeliling anda. Bantulah kanak-kanak yang didera walau pun anak saudara kandungan anda. Walau pun anak-anak jiran anda. Semua pihak perlu berkerjasama. Janganlah takut untuk memberi peluang orang lain hidup dengan gembira dan bahagia.


Senario ini sudah pastinya dikaitkan dengan ibu bapa sendiri. Jadilah ibu bapa yang mithali. Berpegang pada ajaran Islam, berpegang pada didikan Al QUran dan Sunnah. Gunakanlan iman, ilmu dan akal dalam setiap tindakan untuk mendidik anak-anak. JAdilah ibu bapa yang terbaik untuk melahirkan anak-anak yang berjaya di dunia dan akhirat. Tak kiralah kita miskin atau kaya, kita boleh menjadikan anak-anak, suami dan isteri kita yang terbaik dan cemerlang. Menjadi keluarga contoh kepada orang lain dan berilah kasih sayang dan perhatian yang cukup untuk anak-anak kita. Saya berdoa dan berharap agar kes-kes ini tidak berlaku lagi pada masa akan datang. Insya Allah. Semoga Allahyarhamah Alia ditempatkan di kalngan hamba-hambanya yang soleh dan bahagia di sana. Al Fatihah.........


Hukuman Maksimum Buat Pesalah Kes Dera Kanak-kanak - Sharizat

KUALA LUMPUR, 22 Okt (Bernama) -- Menteri Pembangunan Wanita, Keluarga dan Masyarakat Senator Datuk Seri Shahrizat Abdul Jalil yang amat terkejut, sedih, dan kecewa dengan kematian kanak-kanak perempuan, Aaliyah Aiman Hussin Abdullah akibat penderaan, menyarankan agar pesalah bagi kes penderaan dan keganasan kanak-kanak dikenakan hukuman maksimum.

Beliau turut menyarankan supaya pihak berkuasa termasuk polis menyegerakan siasatan kes-kes penderaan kanak-kanak supaya mereka yang bertanggungjawab terhadap perlakuan tidak berperikemanusiaan itu dikenakan tindakan sewajarnya.

Beliau berkata demikian pada satu persidangan akhbar di pejabatnya di sini Khamis sebagai mengulas kes Aaliyah Aiman, 3, yang dipercayai didera, dirogol dan diliwat sehingga mengakibatkan kematiannya.

Aaliyah Aiman, dipercayai didera teruk oleh ibunya dan teman lelaki ibunya yang merupakan seorang warga Sudan, di sebuah kondominium di Cheras minggu lepas, dan kedua-dua suspek yang ditangkap pada 14 Okt lepas itu kini ditahan reman sehingga Ahad ini untuk membantu siasatan mengikut Seksyen 302 Kanun Keseksaan.

Shahrizat seterusnya meminta kerjasama semua pihak supaya melaporkan segera kes-kes berkaitan penderaan kanak-kanak kepada pihak berkuasa, kementerian atau Jabatan Kebajikan Masyarakat (JKM), dan menurutnya penderaan dan keganasan terhadap kanak-kanak tidak seharusnya berlaku dan mesti dibanteras dalam masyarakat.

Beliau berkata orang ramai juga boleh menghubungi Talian Nur 15999 yang diperkenalkan sejak Disember 2007 khusus untuk menerima aduan, menyalur bantuan dan bagi mendapatkan maklumat mengenai kanak-kanak yang menjadi mangsa penderaan.

Sambil mengakui kes-kes penderaan kanak-kanak semakin membimbangkan, Shahrizat berkata berdasarkan statistik JKM, 2,607 kes dilaporkan menerusi Talian Nur 15999 sejak Disember 2007 sehingga Oktober lepas dengan 278 daripada laporan itu membabitkan kes penderaan kanak-kanak yang sahih.

"Malang sekali masih ramai di kalangan rakyat yang tidak mahu tampil ke hadapan untuk melaporkan segera kes penderaan kanak-kanak dan ini turut menyumbang kepada peningkatan kes berkenaan," katanya.

Shahrizat berkata kerajaan amat mengambil berat soal kanak-kanak dan menyediakan Akta Kanak-Kanak 2001 serta Dasar Perlindungan Kanak-Kanak 2009 yang memperjelaskan bahawa setiap kanak-kanak harus mendapat perlindungan daripada pengabaian, penderaan, keganasan dan eksploitasi di dalam masyarakat.

"Mereka juga seharusnya mendapat hak yang sepatutnya dari segi jagaan, pemeliharaan, kasih sayang, sokongan dan bantuan sosial," katanya.

Menurutnya kegagalan untuk mematuhi akta dan dasar itu membolehkan individu disabitkan dengan kesalahan didenda tidak melebihi RM5,000 atau penjara tidak melebihi dua tahun atau kedua-duanya sekali.

-- BERNAMA

Jom Beli Tudung Online (",)

BICARA INSPIRASIHANA

ARTIKEL-ARTIKEL INSPIRASIHANA

Kaunter Pengunjung

PENGUNJUNG INSPIRASIHANA