JOm JOin Butik INspirasihana

PENYUSUAN UMMI

Lilypie Breastfeeding tickers

ULANGTAHUN PERKAHWINAN

Daisypath Anniversary Years PicDaisypath Anniversary Years Ticker

INSYIRAHKU SAYANG

Lilypie First Birthday tickers

NAJWANKU SAYANG

Lilypie Third Birthday tickers

JANGAN TINGGAL SOLAT

JANGAN TINGGAL SOLAT

JOM TUTUP AURAT

JOM TUTUP AURAT

Islamic Clock

Islamic Calendar

About Me

My Photo
INSPIRASIHANA
Ipoh, Perak, Malaysia
KAMI MENJUAL TUDUNG DAN KERONGSANG SECARA ONLLINE..DAPATKAN HANYA YANG TERBAIK DI BUTIK INSPIRASIHANA
View my complete profile

Inspirasi Wanita

Tuesday, April 28, 2009

PostHeaderIcon ISU ANAK KEKAL DALAM AGAMA ASAL WALAU PUN IBU BAPA TELAH BERTUKAR AGAMA

Assalamualaikum warahmatullah.

Saya terpanggil untuk menyentuh isu yang sensitif ini kerana ia melibatkan agama kita, agama Islam tercinta. Walau pun saya agak terlewat seminggu untuk mempersoalkan keputusan kabinet ini disebabkan saya mempunyai lambakan tugasan harian, namun hati saya masih tidak tenang selagi isu ini belum selesai. Jadi saya meluangkan sedikit waktu di rumah untuk menulis artikel ini.

Saya begitu terkejut dengan keputusan Datuk Nazri Aziz yang memutuskan bahawa mana-mana kes ibu bapa yang telah bertukar agama, anak-anak akan kekal dengan agama pada waktu tersebut. Jadi sekiranya, ibu atau bapa yang beragama lain memeluk agama Islam, maka agama anak-anak tidak dapat diselamatkan lagi.


Keputusan ini adalah keputusan yang paling dikesalkan. Saya menyokong keputusan Persatuan Peguam2 Syarie dan beberapa NGO Islam yang lain yang menentang keputusan di atas, dan mereka memohon agar Kabinet menangguhkan dulu keputusan tersebut, dan perkara ini perlu dibawa berbincang bersama NGO Islam yang lain dan Persatuan peguam Syarie.


Saya yang pernah menjadi Peguam syarie sebelum ini, sangat terkilan dengan keputusan kabinet, tidakkah orang yang membuat keputusan itu memikirkan tentang kemaslahatan agama Islam pada masa-masa yang akan datang. Saya sungguh pelik, kenapa mufti-mufti yang sebelum ini lantang bersuara berkenaan isu ini, kini diam menyepi, perlulah ada sesuatu resolusi dari golongan-golongan ulama' ini agar Islam tidak mudah dipijak sahaja.

Kita sebagai Muslim diwajibkan menjaga 5 perkara yang dinamakan "Maqasid Syariah", iaitu menjaga diri, menjaga agama, menjaga nasab, menjaga akal dan menjaga harta". Salah satunya adalah menjaga agama kerana ia melibatakan antara hidup dan mati. Jadi isu ini adalah isu masa depan kita yang perlu ditangani segera.

Sehingga kini, sistem kehakiman syariah masih lagi diganggu gugat walau pun telah ada artikel 121 (a) Perlembagaan Malaysia, yang menyebut " mana-mana isu Mahkamah Syariah tidak boleh dicampuri oleh lain-lain mahkamah". Bukankah klausa ini jelas menerangkan maksudnya, tapi kenapa setiap kali datang isu murtad dan hak penjagaan anak, masih terdapat campur bidangkuasa mahkamah sivil ke atas mahkamah syariah? Jawapannya, itulah kelemahan undang-undang buatan manusia, yang mudah sahaja orang lain merubah-ubahnya.

Marilah kita sama-sama mengulas berkenaan isu ini dan mencari jalan penyelesaiannya dengan doa semoga kemaslahatan agama terus terbela dan tidak dirobek-robek oleh orang melayu sendiri. Semoga pemimpin di atas sana tidak hanya melihat harta kekayaan dan kuasa apabila di berada atas, lihatlah kemaslahatan dan masa depan anak bangsa yang beragama Islam semoga ianya terus terbela.

Saya juga berharap agar Majlis Fatwa dapat menetapkan satu resolusi dan menggesa kabinet mematuhinya.

Jom Beli Tudung Online (",)

BICARA INSPIRASIHANA

ARTIKEL-ARTIKEL INSPIRASIHANA

Kaunter Pengunjung

PENGUNJUNG INSPIRASIHANA