JOm JOin Butik INspirasihana

PENYUSUAN UMMI

Lilypie Breastfeeding tickers

ULANGTAHUN PERKAHWINAN

Daisypath Anniversary Years PicDaisypath Anniversary Years Ticker

INSYIRAHKU SAYANG

Lilypie First Birthday tickers

NAJWANKU SAYANG

Lilypie Third Birthday tickers

JANGAN TINGGAL SOLAT

JANGAN TINGGAL SOLAT

JOM TUTUP AURAT

JOM TUTUP AURAT

Islamic Clock

Islamic Calendar

About Me

My Photo
INSPIRASIHANA
Ipoh, Perak, Malaysia
KAMI MENJUAL TUDUNG DAN KERONGSANG SECARA ONLLINE..DAPATKAN HANYA YANG TERBAIK DI BUTIK INSPIRASIHANA
View my complete profile

Inspirasi Wanita

Search

Loading...
Wednesday, May 28, 2008

PostHeaderIcon ISU TUDUNG USTAZAH J-QAF ATAU USTAZAH MODEN

Assalamualaikum ..sahabat-sahabat sekalian...

Pemakaian tudung ni menjadi isu yang belegar dalam kehidupan seharian kita....menyentuh tentang pemakaian tudung ni..masih lagi ada di kalangan orang2 kita (Melayu) yang tersilap konsep atau pun terlepas pandang mengenai cara menutup aurat yang betul...bukankah menutup aurat itu satu kewajipan...dan wajib ke atas para wanita muslim menutup keseluruhan tubuhnya melainkan muka dan tapak tangan....

Tapi masyarakat kita pada hari ini sangat pelik...apa yang difahami adalah menutup kepala atau pun rambut sahaja adalah menutup aurat..sedangkan baju dipakai ketat sehinggakan nampak bentuk tubuh....tudung dah elok..baju dah panjang sampai tutup lengan tapi baju ketat...jarang...sampai nampak ke dalam.....erm...adik2..kakak2..makcik2..salah tu...tudung biarlah tutup dada...baju biar tebal (tak jarang) dan tak ketat...seluar pun tak ketat..kain tak jarang....erm..lagi satu..kalau tudung dah elok kain ke seluar ke dah panjang dan longgar....baju biarlah bertangan panjang...ramai lagi bertudung tapi berlengan pendek...mm..pakai elok2 kan cantik dipandang mata...

Sebut pasal tudung...teringat saya pasal tudung zaman moden ni..,.terutamanya yang dipakai oleh ustazah2 jqaf dan ustazah-ustazh zaman moden...tak salah mengenakan fesyen tudung asalkan menutup aurat..kalau dulu tak de pun kita tengok ustazah-ustazah kita pakai tudung pendek, jarang nampak dada,,,tapi sekarang ustazah pun dah jadi secretary....maaf yer....bukan ape..

Saya tersentuh untuk memilih topik ni..sebab rasa simpati dengan anak2 didik kita...bukankah kita mengajar anak2 didik cara menutup aurat yang betul...tapi sebaliknya kita sebgai ustazah..pendidik dan role model..bertudung pendek, nampak dada, jarang...dan tidak selari dengan konsep syarak..bukankah anak2 didik kita nanti akan menerima konflik diri....siapa yang patut dicontohi???

Para pendidik yang mengajar agama sekalian......mari kita renungkan...agar suasana islamik dapat dihidupkan....agar didikan kita terus masuk ke jiwa anak2 didik sampai bila2...khususnya semoga rehho Allah bersama kita dalam usaha mendidik anak bangsa dan ummah keseluruhannya... mari kita berubah...tutuplah aurat mengikut syarak...(",)

7 comments:

fatma said...

salam
"kalau dulu tak de pun kita tengok ustazah-ustazah kita pakai tudung pendek, jarang nampak dada,,,tapi sekarang ustazah pun dah jadi secretary....maaf yer...."

ayat sebegini tak sepatutnya keluar dari seorang daie'...
did you realize that ustazah dolu2 pakai selendang je...
but that's not the real point..
the real point is:you did mentioned about secretary...it's too direct n sinis..
fikir2kanlah...
dakwah yang sinis selalunya kontroversi n tak ramai org suka...

terlajak perahu boleh diundur,
terlajak kata...

NURUL HANA said...

thanx fatma for your comment....maksud saya ustazah yang dulu2 bukan sebelum pemakaian tudung yang sempurna...tetapi mas sekitar tahun 1988-2000 macam tu...kebanyakana ustazah kita pakai tudung sempurna...pasal topik ni bukan sahaja ditujukan untuk ustazah kepada masyarakat melayu kita juga,,,ramai yang tersalah konsep cara pemakaian tudung....takpe saya terima pendapat anda dengan cara yang terbuka....biarlah nasihat juga dapat diterima dengan cara yang terbuka....terima kasih kerana berkongsi pendapat.... (",)

Badrul Aini Sha'ari said...

salam perjuangan...

bukankah kita mengajar anak2 didik cara menutup aurat yang betul...tapi sebaliknya kita sebgai ustazah..pendidik dan role model..bertudung pendek, nampak dada, jarang...dan tidak selari dengan konsep syarak..bukankah anak2 didik kita nanti akan menerima konflik diri....siapa yang patut dicontohi???

hmm, ana setuju dgn ayat ni, kalau kita sebagai daie pn 2x5 je dgn mad'u, memang akan jadi punca fitnah kpd dakwah islam itu sendiri...

NURUL HANA said...

syukran jazillan ila badrul aini...terima kasih di atas pendapat munasabah anda...biarlah kita menjadi contoh kepada mad'u yang lain...sesungguhnya cara pakaian kita ..tingkah laku...semua akan jadi ikutan...terima kasih atas pandangan kalian (",)

Anonymous said...

tersinggah pula baca blog ni.

mengenai isu pakai tudung ni, tak salah la pakai tudung yang colorfull. siapa tak nak dipandang cantik.

di sekolah saya, ustazah2 la yang buat 'part time' jual tudung2 manik, keronsang di bawah dagu bersambung2 ke bahu, masuk multi level marketing dan tak kurang jugak yang jual jubah modern berkerawang2.

cikgu2 lain pun seronok la beli sebab cantik, kan..

bukan apa, zaman dan berubah, dunia dah maju. kalau ustazah2 ini sebagai penanda aras kepada wanita muslimah masa kini, my word are...

"lu fikirlah sendiri"

NURUL HANA (INSPIRASIHANA) said...

Kepada Anonymous..

Terima kasih kerana sudi menziarahi dan meninggalkan komen di blog saya....erm..saya tak cakap ustazah tak boleh pakai tudung colourful....biar sesuai dengan peredaran zaman, maksud saya dalam artikel saya ialah...banyak ustazah sekarang tidak menutup aurat mengikut syarak ....ramai yang memakai tudung pendek sehingga nampak dada..adakah itu menutup aurat???ada juga yang memakai tudung tapi jarang sehingga nampak leher...ini pun tidak memenuhi syarak.....jadi...ustazah sekarang perlulah memakai tudung yang menutup aurat....maksud saya bukan sahaja tudung bulat....pakailah tudung apa pun...warna apa sekalipun , kerongsang di mana2...tapi perlulah menutup dada dan tidak jarang, begitu juga dengan baju, perlulah tidak jarang dan ketat....(",) tudung macam saya pakai pun ok...(",)tak kisah fesyen macam mana pun asalkan menutup dada, tidak jarang, dan semua yang dituntut Islam kecuali muka dan tapak tangan (",) selamat beramal (",) salam ukhuwwan dari saya

Anonymous said...

cube fikir sekejap......apa konsep sebenar pamakaian tudung yang di sebut dlm surah an-nur tu??

Jom Beli Tudung Online (",)

BICARA INSPIRASIHANA

ARTIKEL-ARTIKEL INSPIRASIHANA

Kaunter Pengunjung

PENGUNJUNG INSPIRASIHANA