JOm JOin Butik INspirasihana

PENYUSUAN UMMI

Lilypie Breastfeeding tickers

ULANGTAHUN PERKAHWINAN

Daisypath Anniversary Years PicDaisypath Anniversary Years Ticker

INSYIRAHKU SAYANG

Lilypie First Birthday tickers

NAJWANKU SAYANG

Lilypie Third Birthday tickers

JANGAN TINGGAL SOLAT

JANGAN TINGGAL SOLAT

JOM TUTUP AURAT

JOM TUTUP AURAT

Islamic Clock

Islamic Calendar

About Me

My Photo
INSPIRASIHANA
Ipoh, Perak, Malaysia
KAMI MENJUAL TUDUNG DAN KERONGSANG SECARA ONLLINE..DAPATKAN HANYA YANG TERBAIK DI BUTIK INSPIRASIHANA
View my complete profile

Inspirasi Wanita

Sunday, June 15, 2008

PostHeaderIcon KENA LANGGAR KERETA LAGI....








Assalamualaikum Warahmatullahiwabarakatuh.....

Hari ni baru mula kerja...hari Isnin....maklumkah jalan selalunya sangat sibuk setiap pagi....ye la..masa ni ramai yang pergi kerja...pergi sekolah dan macam-macam urusan lagi....erm...semalam...baru tukar tayar kereta 2 biji..(tayar depan je, tayar belakang elok lagi )...maklumlah dah 3 tahun tak tukar ape2 sejak beli kereta....tukar 'timing belt'...'brek pad' buat 'alightment' dan banyak jugalah habis...nasibla suami kesayangan banyak membantu.. maklumlah..
kalau bengkel kereta ni lebih percaya orang lelaki...tak tau kenapa...hehe....agaknya dia org ingat wanita tak mahir sangat kot pasal kereta....ish ish..ish...

Erm...nak dijadikan cerita...pagi ni...sedang daku tenang menunggu lampu isyarat merah menjadi hijau untuk bergerak meneruskan perjalanan,...tiba-tiba...bammmm!! dari belakang... sebuah pacuan 4 roda...MPV Mitsubishi berada di belakang keretaku...("alamak kena langgar lagi ke???" dalam hati dah risau)...Ape lagi...saya pun terus keluar dari kereta dan tengok ape yang jadi...sahih...memang kena langgar dari belakang...driver MPV tu wanita jugak (Cina)...dia terus mintak maaf...memang dia mengaku salah...saya bersyukur sangat...mujurlah tak kemek teruk macam dulu (pernah gak kena langgar dari belakang) masa tu husband bawak kereta... Mujurlah...ada kesan sikit je kat kereta tu...

Alhamdulillah...teringatlah masa kena laggar dari belakang juga...masa husband bawak..kejadian berlaku bulan Disember tahun lepas...masa tu cuti sekolah..husband pun bercuti maklumlah pendidik.....sebaik sahaja husband hantar saya pergi kerja...husband balik ke Bota jap (umah mertua) dengan 3 org lagi adik iparku...tiba-tiba saya dapat panggilan telefon...husband cakap kereta kena langgar dari belakang...teruk sangat sampai adik ipar ku tercedera bahagian mata... Masa tu...ramai saksi kejadian memberitahu....pemandu yang melanggar kereta dari belakang tu sedang berlumba kereta...anak2 muda lelaki...Wira berlumba kereta dengan Perdana...(Ape nak jadi dengan anak-anak zaman sekarang...buat kerja tak berfaedah di jalan sehingga membahayakan pemandu lain) Masa tu...saya ngan husband baru je pas melangsungkan perkahwinan..baru 3 minggu...ujian ...Allah duga...masa tu sedih sangat...yer la..baru nak mula hidup..kereta lak kena langgar....


Lagipun saya dan husband bekerja arah yang berlainan....terpaksa guna kereta yang berlainan...waktu kerja pun berlainan...sudah pastilah 2 kereta patut digunakan pada masa yang sama...Mujurlah Allah bantu dengan cara yang lain masa kereta sedang dibaiki di bengkel...Allah mudahkan urusan..Alhamdulillah...

Lepas buat laporan Polis, Permohonan insuran dan macam-macam prosedur lagi...akhirnya dapat balik kereta yang dibaiki dari bengkel pada bulan Februari 2008, yang lalu..erm tapi sampai sekarang tak dapat lagi insuran tu....kami sedang menunggu dengan sabar,,,...maklumlah...insuran memang selalu dapat lewat....

Doaku dan harapanku..selepas ni...semoga tidak lagi berlaku perlanggaran kereta dari belakang dan apa-apa kejadian sekalipun yang melibatkan kereta.....susah jugak rasa tak de transport.....Untuk semua pembaca...hati-hati memandu..ingatlah orang tersayang (",)








10 comments:

~:: Lu'Lu' ALMakNuN ::~ said...

assalamu'alaikum k.yong...ish..ish..terkejut kyg dengar eksiden lg. hati2 ye k.yong. mdhn slmt sumenya..

NURUL HANA (INSPIRASIHANA) said...

K.yang..terima kasih atas kunjungan ke blog k.yong dan komen tu..insya Allah..hati2 memandu...k.yang pun drive carefully dan selamt berjaya dalam exam k.yang yang semakin hampir...(",) try your best !!!

Mohd Nadmin said...

kak hana,

semoga Allah sentiasa melindungi akak..org pempuan yg lggr keta tu bayar tak?

NURUL HANA (INSPIRASIHANA) said...

erm..ade gak..RM20.00 je...dia ckp ambikler modify keta sikit...takpelah..akak yang dalam keadaan masih panik disebabkan terkejut ambik gak ler..ader la sikit kesan gelembung kat bahagian bawah plat keta...alhamdulillah...tak kemek macam dulu...akak bersyukur sangat..kuasa Allah..hentaman dia agak kuat gak le...sampai keta akak terhentak sikit...tapi Alhamdulillah..kesan sikit je...kirim salam fad..(",)

firdaus khairi said...

wahhh makin mantap...komen pun banyakk..wah bagus nyaaaaa

Anuar Manshor said...

Tunang saya pun baru dilanggar motor yang dipandu oleh tiga orang Indon. Tapi memang sedaplah saya "belasah" mereka. Masa inilah Allah nak uji tahap kesabaran. Tapi nak bersabar pun fulus dalam poket kena dikawal juga kan. huhu

NURUL HANA (INSPIRASIHANA) said...

To Angah Firdaus : thanx..ziarah blog akak (",)Teruskan menulis..

To Nuar Mansor : OOO dah bertunang ye....ye setiap ujian ade hikmahnya...(",)

adam mukhriz said...

ermmm ala tu baru skit jer hana... mau jd cam fiq lagi power, tokyo drift lagi kat tgh2 highway.. huhu.. alhamdulillah syukur selamat...

rafiza said...

salam,
kak hana..
hati2 memandu dalam keadaan akak skrg ni..
kena di mana masa tu?penang or perak...?
tapi terus terang saya cakap, saya lagi takut memandu di ipoh atau di penang... compare to KL.. kereta depan n belakang rapat2 sangat.. lagi2 menjelang malam..mmg saya salute sapa yang amik ujian memandu di ipoh, (hehe, kredit to my MIL n all my female cousins) kalau bawa kat ipoh mmg saya serah kat diorang (my cousins)..
haha
okla..
do take care ok...
kira outdated jg comment ni..dah lama kan akak post cerita ni..

NURUL HANA (INSPIRASIHANA) said...

Kepada Taufiq @Adam Mukhriz : Terima kasih kerana berkongsi pengalaman. berhati-hati memandu.

Kpeda Rafiza: Thanx lawat blog akak dan atas nasihat rafiza, ape alamat blog rafiza?akak addkan dalam link, akak cube klik tapi tak dapatler (",) send akak alamatnye ye....thanx (",)

Jom Beli Tudung Online (",)

BICARA INSPIRASIHANA

ARTIKEL-ARTIKEL INSPIRASIHANA

Kaunter Pengunjung

PENGUNJUNG INSPIRASIHANA