JOm JOin Butik INspirasihana

PENYUSUAN UMMI

Lilypie Breastfeeding tickers

ULANGTAHUN PERKAHWINAN

Daisypath Anniversary Years PicDaisypath Anniversary Years Ticker

INSYIRAHKU SAYANG

Lilypie First Birthday tickers

NAJWANKU SAYANG

Lilypie Third Birthday tickers

JANGAN TINGGAL SOLAT

JANGAN TINGGAL SOLAT

JOM TUTUP AURAT

JOM TUTUP AURAT

Islamic Clock

Islamic Calendar

About Me

My Photo
INSPIRASIHANA
Ipoh, Perak, Malaysia
KAMI MENJUAL TUDUNG DAN KERONGSANG SECARA ONLLINE..DAPATKAN HANYA YANG TERBAIK DI BUTIK INSPIRASIHANA
View my complete profile

Inspirasi Wanita

Thursday, November 13, 2008

PostHeaderIcon BERDEBAR MENANTI CAHAYA PERMATA HATI (",)

Assalamualaikum semua....

Hari berganti hari.....erm...

hari ni kandungan saya dah masuk 36 minggu 5 hari, ini bermaksud lagi 25 hari permata hati kami akan keluar melihat alam fana yang penuh pancaroba ini...Doaku semoga anak yang bakal dilahirkan nanti berjaya berjuang di dunia yang penuh pancaroba ini berbekalkan ilmu, iman dan taqwa...insya Allah..


Debaran semakin ketara dari hari ke hari, maklumlah belum mempunyai pengalaman melahirkan anak, pelbagai cerita dan pengalaman kawan2 yang telah dikongsi bersama, namun doaku semoga saya selamat melahirkan anak ini dengan mudah...Insya Allah...


Saya rasa ibu-ibu di luar sana atau pun bakal ibu pasti merasa pengalaman yang sama, apabila kandungan telah mencecah 36 minggu lebih, debaran menjadi semakin ketara, doa dan solat tak putus2 memohon pertolongan Allah agar dimudahkan segala urusan, erm...bukan itu sahaja, tidur malam sudah tidak nyenyak lagi, betul...itulah pengalaman saya...setiap satu jam pasti terjaga...entahlah..bukannya berfikir apa pun, cuma mungkin anak dalam kandungan ni semakin aktif bergerak...hehe....tak sabar nak dilahirkan dah kot....Dan hampir setiap malam juga saya bermimpi anak dalam kandungan ini telah selamat dilahirkan dengan pelbagai cerita indah...tapi bila buka jer mata...takde lagi...ooohhh bermimpi rupanya......


Bagi sahabat2 diluar sana yang sudi berkongsi pengalaman dengan saya melahirkan anak sulung, sudilah kiranya berkongsi ilmu....debaran tetap ada.....itu yang pasti.....Semoga Allah memudahkan segala urusan...Insya Allah....sahabat2 doakan ye...(",)

7 comments:

Wasunni Al-Kelantani said...

congrates..

rafiza said...

salam kak hana,

fatimah amani azwiralbukhairi lahir pada usia kandungan 35 minggu 5 hari..
walaupun hanya 2 hari lagi nak mencecah 36 minggu/tempoh matang untuk seorang bayi lahir ke dunia, alhamdulillah cukup sifat segala, sakit ditanggung kira2 4 jam sebelum lahir terlerai setelah melihat tubuh dan wajah comel anak yang pertama penyejuk mata, permata hati yang dinanti, buah cinta yang didamba...

di samping itu, teringat kepada ibu yang berjerih payah melahirkan saya ke dunia,membesarkan dan mendidik saya hingga sekarang saya juga menjadi ibu...

p/s
sori jiwang karat lak
yang penting jangan gabra, relaks je, melahirkan di mana nanti? hosp kerajaan or private.. saya dulu di HUKM.. seronok sebab saya suka jumpa doktor ramai2..suka tengok diorang belajar..tapi kita jadi macam bahan ekperimen la..

pengalaman private yang diceritakan kawan2 office pulak bila dah sakit lebih 4 jam je terus nak bedah, then kena bayar mahal..

yang lain2 tu kena cerita panjangler..
tapi sebenarnya setiap orang berbeza, even setiap anak yang bakal dilahirkan daripada rahim yang sama pun pasti ada kisah yang berbeza..
tak caya tanya mak akak..

ok la kak
gudluck ye..
semoga mendapat zuriat yang soleh/solehah..

NURUL HANA (INSPIRASIHANA) said...

To wassuni..terima kasih yer..doakan dipermudahkan segala urusan/.....

To Rafiza...
Terima kasih di atas pengalaman dan nasihat yang diberikan...insya Allah bakal putera sulung kami akan dilahirkan di Pusat Rawatan islam Ar Ridhuan, alhamdulillah...dah buat bayaran penuh sebab hari tu ade promosi..hehe...setakat ni alhamdulillah Doktor Wanita yang satu2nya akan menyambut kelahiran ni okey...insya Allah....doakan yer dipermudahkan segalanya....Rafiza dah lepas...akak pulak...hehe...masa dulu Rafiza ade tanda2 ke nak lahirkan baby....akak ni dok confius...kadang2 akak rase gak sakit perut...tapi anggap benda tu sakit perut biasa....tak de lak jumpa doktor...hehe...cam ner yerk tandanyer....(",)..tak sabar sebenarnye nak sambut baby...tapi debaran makin kuat...Rafiza ade guna pakej ape2 ke masa pantang...nampak Rafiza slim jer sekarang...hehe (",)

eza said...

assalamulaikum saudari... ini pertama kali saya membaca blog saudari ermmm seronok saya baca berkaitan agama... saya suka blog nie.... ermmm tengah tunggu kelahiran anak pertama yerr saya doakan semoga saudari dan anak selamat berjuang.... saya baru jugak melahirkan anak sulung saya yg pertama pada bulan 6 lepas... allhamdulillah semuanya selamat walaupun saya bersalin secara operation.....

saya nak tanya mcm mana pulak kalau kita bersalin secara operation adakah dosa2 kita akan di ampun oleh yang MAHA ESA???

NURUL HANA (INSPIRASIHANA) said...

To Eza....

Alhamdulillah....saya juga selamat melahirkan zuriat yang pertama pada 24 November 2008 yang lalu...saya juga mengucapkan tahniah kepada saudari kerana berjaya melahirkan zuriat saudariaik... dengan selamat walau pun operation....Insya Allah....saya pasti operation juga merasa sakitnya bersalinkan???kita bergadai nyawa antara hidup dan mati..Allah sahaja yang tahu betapa sakitnya bersalin...insya Allah...setiap kesakitan kita ....ada ganjarannya...yang penting kita perlu redho dengan apa jua keadaan yang menimpa.....selamat menjalinkan ukhuwah...bolehla saya bertukar pengalaman menjaga anak dengan saudari....take care ye...

Khadijah said...

salam kak hana.. saya khadijah ni..

baru berkesempatan tgk blog akak nih..wah, debaran akak dah lepas..tahniah atas kelahiran anak lelaki.

saya ni pulak baby baru nak masuk 6 bulan..asik menendang je..aktif sgt..hehe..tiap2 malam memang akan terbangun..kipas tu atas kepala ngadap sorang je..hhehehe..

seronok jugak sebenarnya mengandung ni..bila baby menendang rasa kelakar sgt..rasa comel..huhu

jgn lupa doakan saya dapat lahirkan baby ni normal..saya tak tau lagi nak bersalin kat hospital k'jaan atau swasta. mesti kena daftar ke? klu pegi mana2 je bila dah sakit nak bersalin nanti boleh tak? hehe

NURUL HANA (INSPIRASIHANA) said...

Dij...thanx ziarah blog akak....erm..kalau hospital kerajaan tak der masalah tak daftar...kalau swasta.....kenaler daftar....ok...semoga selamat semuanya yer....banyak2 solat dan doa yer agar dipermudahkan semua urusan yer (",)

Jom Beli Tudung Online (",)

BICARA INSPIRASIHANA

ARTIKEL-ARTIKEL INSPIRASIHANA

Kaunter Pengunjung

PENGUNJUNG INSPIRASIHANA