JOm JOin Butik INspirasihana

PENYUSUAN UMMI

Lilypie Breastfeeding tickers

ULANGTAHUN PERKAHWINAN

Daisypath Anniversary Years PicDaisypath Anniversary Years Ticker

INSYIRAHKU SAYANG

Lilypie First Birthday tickers

NAJWANKU SAYANG

Lilypie Third Birthday tickers

JANGAN TINGGAL SOLAT

JANGAN TINGGAL SOLAT

JOM TUTUP AURAT

JOM TUTUP AURAT

Islamic Clock

Islamic Calendar

About Me

My Photo
INSPIRASIHANA
Ipoh, Perak, Malaysia
KAMI MENJUAL TUDUNG DAN KERONGSANG SECARA ONLLINE..DAPATKAN HANYA YANG TERBAIK DI BUTIK INSPIRASIHANA
View my complete profile

Inspirasi Wanita

Sunday, November 30, 2008

PostHeaderIcon Lahirnya Putera Sulung pada 24 November 2008....satu kurniaan terbesar nikmat dari Ilahi...





Alhamdulillah......pada 24 November 2008 yang lalu, tepat pukul 8.06 malam di Pusat Rawatan Islam Ar Ridhuan, Ipoh....saya telah selamat melahirkan cahaya mata pertama...seorang putera yang dinanti-nantikan selama ini....Walau pun, lebih cepat 2 minggu daripada tarikh yang dijangkakan...alhamdulillah, anak saya sihat dan montel...hehe...(",)..sekarang saya masih lagi dalam tempoh berpantang..dan hari berganti begitu cepat...saya dan anak semakin sihat.....


saya bersyukur kerana mempunyai seorang suami yang sangat prihatin di saat2 saya melahirkan anak kami...kesakitan yang dirasai saya...dapat dirasai bersama..mungkin disebabkan itu, kasih sayang kami makin bertambah...tambahan pula pada 30 November 2008 yang lalu....usia perkahwinan kami telah genap setahun.....saya telah menghadiahkan cahaya mata kami Muhammad Zakir Najwan bin Mohd Nabil Majdi sebagai hadiah yang tidak ada tolok bandingnya....saya juga tidak meminta apa2 hadiah....pengorbanan suami selama menjaga saya ketika saya berpantang...telah membuatkan hati saya cukup terharu...hari-hari basuh lampin..bukan dengan mesin...dengan tangan...sebab kain baby ni kena jaga kebersihannya betul2.....


Saya juga merasa sungguh terharu dengan layanan keluarga saya, keluarga mertua dan adik2 ipar yang sangat ringan tulang membantu saya semasa sakit berpantang....terutamanya bapa mertua, ibu mertua saya yang menjaga saya seperti anak sendiri.....k.teh dan kakak..hehe...terima kasih sangat..Insya Allah...semoga dipermudahkan semua urusan kalian kelak....(",)...begitu juga ibu bapa saya dan adik2 saya yang selalu telefon bertanya khabar.....


Melahirkan anak...banyak menginsafkan saya.....kesakitan bersalin sangat sakit...dan sukar digambarkan...sebab itu Allah menjanjikan ganjaran pahala kepada hamba2nya yang bersabar dan bersyukur.......Di saat itu...saya teringatkan ibu saya yang telah melahirkan dan menjaga saya hingga dewasa.....dan pengorbanan ibu saya.....teringat pula saya kepada anak2 sekarang yang sanggup meninggalkan ibu bapa mereka di rumah orang2 tua2.....Nau'zubillah....semoga perkara ini tidak terjadi kepada kita semua..Insya Allah.....


Selain daripada itu saya terfikirkan anak2 remaja sekarang yang nampak senang bersalin dan sanggup membuang anak di merata-rata tempat....Apalah salah anak kecil yang tidak berdosa.....Alhamdulillah...perjuangan melahirkan anak pertama telah selesai...kesakitan bersalin yang dirasai sehingga kini terasa hilang setiap kali melihat wajah comel anak kita menyusukannya......Alhamdulillah...setinggi kesyukuran ke hadrat Ilahi ke atas kurniannya....Kini didikan anak pula harus diberikan keutamaan di dalam melayari dunia yang penuh ujian dan pancaroba ini......Subhanallah......Alhamdullillah...Allahu Akhbar.....

14 comments:

eza said...

TAHNIAH HANA......... seronok kan....Allhamdulilah awk dan anak selamat syukurrrr..

ermm pengalaman menjaga anak adalah yang sangat indah x leh nak luahkan dengan kata2... awk mesti bagi susu badan tau, susu ibu sangat baik untuk anak... kalau awak bengkak buah dada ambik sikat, sikat dari atas bawk ke bawah.. insyaallah kurang rsa sakit..

oklah awk banyakkan berehat dan jaga kesihtan...... kim salam kat baby comel tu yerrr (saya terlupa nama) hehehehhehe

- umi faris

eza said...

TAHNIAH HANA DAN SUAMI..... COMEL NYER ZAKRI.... HANA AWK BANYAKKAN BEREHAT YER DAN BERSABAR JAGA ANAK DLAM PANTANG NIE KUAT SEMANGAT... TAPI SAYA RASA RAMAINYA YG MEMBANTU HANA HEHEHE.....

HANA MENYUSU BADAN KER.... KALAU HANA RASA BENGKAK BUAH DADA, AMBIL SIKAT, SIKAT DARI ATAS KE BAWAH.... INSYALLAH KURANG SIKIT RASA SAKIT....

OKLAH SELAMAT MENJALANI PANTANG... SEMOGA SIHAT2 SELALU....

NURUL HANA (INSPIRASIHANA) said...

Eza....terima kasih banyak2 atas nasihat eza.....boleh bagi adress blog eza....boleh saya berkongsi pengalaman.....seronokkan bila kita dapat menyusukan anak sendiri....zakir najwan ni kuat menyusu...tidur 2 jam setengah....bangun jer menyusu sampai 30-40 minit.....najwan berjaga kejap...tukar lampin....pas tu baru tidur......itulah aktiviti harian najwan....saya berdoa najwan semakin sihat....dan bertambah kg...erm.....mesti faris anak eza dah semakin montel....maklumlah dah 6 bulan kan....tahniah....eza berjaya membesarkannya.....jumpa lagi yer....

pemimpin yang lembut said...

salam'alaik..
tahniah kak hana..
alhamdulillah..lahir lagi seorang bakal mujahid menegakkan kalimah Allah,penyambung risalah yg dibawa Rasulullah saw..
lina selalu baca blog kak hana..kenal akak masa kat masjid negara baru2 ni..time miftah bulan puasa hari tu..
tp mungkin akak tak perasan/ingat lina kot..hehehe..

tahniah buat kak hana n abg nabil

NURUL HANA (INSPIRASIHANA) said...

Waalaikumussalam.......Lina terima kasih atas ucapan dan doa....akak rasa akak ingat Lina yang maner...yang comel-comel tu akan...hehe....insya Allah...doakan akak dan abg Nabil terus istiqamah di medah dakwah ini bersama anak2 nanti....inilah cabaran yang akak kena hadapi....(",)

MIK'YAL said...

alhamdullilah & tahniah!! hana go tru normal ke operate ? klu boleh share la ur experience. saya sgt la nerves rite now ..

Fikrah Imayu said...

salam...
tahniah hana.... comey baby najwan nih...
jaga kesihatan sepanjang berpantang, kite pempuan....
selamat menjalani tempoh berpantang , semoga diberi kesabaran dalam menjalani hidup sebagai ibu baru...
dan, doakan ayu juga, masanya akan tiba juga tak lama lagi...

-ayu & abg radin-

NURUL HANA (INSPIRASIHANA) said...

To Ayu....Terima Kasih atas nasihat.....Insya Allah....Hana doakan Ayu selamat melaluinya dengan baik......banyakkan doa yer...

NURUL HANA (INSPIRASIHANA) said...

To Mik'yal....Saya pun dulu masa dah nak due rasa nervous sgt...but don't worry just enjoy your last few months by shopping brg2 baby yg masih belum ader...walau pun dah beli...tapi mungkin ade yg tertinggal...selain drpd tu bykkanlah berdoa dan solat hajat kpd Allah mohon dipermudahkan bersalin...saya bukan ingin menakutkan..rasa sakit nak bersalin adalah sakit yg tak pernah dirasai sblm ini..bersedialah dengan mental dan fizikal...ketika rasa sakit dtg....byklah zirullah...SUBHANALLAH,...ASTAGHFIRULLAH..ALLAHU AKHBAR...dan berselawat...insya Allah dpt kurangkan rasa sakit...tapi sebaik sahaja mendengar tangisan bayi....segala rasa sakit tadi terus rasa hilang....apabila melihat wajah comel bayi yg kita lahirkan...alhamdulillah....take care...dan jaga kesihatan....itu penting...bila kita sihat dan segar...insya Allah baby pun sihat......

eza said...

hana eza x der blog kalau kita nak panjangkan ikatan silaturrahim kita nie hana boleh berhubung eza melalui email atau ym di isabella_1105@yahoo.com , boleh eza tunjukan faris yang semakin tembam tu hehehehe... kalau hana nak tahu faris dah tumbuh gigi...

selamat hari raya qurban hana n keluarga

firdaus khairi said...

Alaa..adik adik akak pun excited sampai balik on da spot dari Melaka..huhu..asyik citer pasal belah sana ja..huhu...citer la jugak pasal family kita...huhuh

sahalfikri said...

tahniah!
panjangnya nama anak.. dah la nama bapak pun panjang. harap2 kotak isi form cukupla..hehe. sorila gurau2..

moga bertambahnya umat Nabi Muhammad ini dapat membantu perjalanan dakwah serata dunia.. ameen!

Hidup GPTD! Hehe..

NURUL HANA (INSPIRASIHANA) said...

To Suhail..

Terima Kasih atas ucapan dan doa...a'ah nasib baik cukup tempat nak daftar nama anak....kalau dalam mykid jadi dua baris.....hehe

NURUL HANA (INSPIRASIHANA) said...

To angah, fais dan semua ahli keluargaku yang lain...terima kasih datang dari jauh bagi semangat , doa dan dorongan (",)eh angah ni...cube baca betul2 artikel tu....kan ke penghargaan utk semua sekali....(",)

Jom Beli Tudung Online (",)

BICARA INSPIRASIHANA

ARTIKEL-ARTIKEL INSPIRASIHANA

Kaunter Pengunjung

PENGUNJUNG INSPIRASIHANA